Om oss

Frabil_ElFrabil El AB startades 1967. Verksamheten har alltid haft anknytning till elektriska motorer.

I början var företaget ett rent försäljningsföretag. Ett antal varumärken har passerat genom företaget. När det gäller motorer har det varit SEW-Eurodrive, Elin, MEZ och nu har vi ABM och RGM (Ruhrgetriebe). När det gäller elapparater har det varit BBC, Condor, Iskra, ESG och nu är det ABL-Sursum. När det gäller elektronikprodukter, motorstyrningar, blev det ganska snart egna produkter, FK.
Sedan många år tillbaka har vi en komplett produktkedja, utveckling, produktion och försäljning.

Utvecklingen är dels av egna produkter men i högre grad utveckling på kunduppdrag. Utvecklingsverksamheten kom igång i mitten av 1980-talet och då gällde det främst frekvensomriktare. Det var ett naturligt steg då mekaniska variatorer tidigare varit en viktig produkt men då kom det fram elektronik som möjliggjorde varvtalsreglering på ett helt annat sätt. Numera har utvecklingskapaciteten ökat betydligt och handlar om olika typer av motorstyrningar, frekvensomriktare, mjukstarter, övervakning, styrning, kommunikation osv. Vi gör utvecklingsuppdrag på allt från mindre projekt där det kan handla om elektronik för att optimera en utrustning till stora uppdrag där det handlar om elektronik för kompletta maskinserier och integrerade lösningar.

Produktionen är inriktad på att själv göra prototyper och nollserier och, i de fall vi inte sköter serieproduktion, har vi ofta kontroll på slutprodukten i form av tester och dokumentation. Fördelen med detta upplägg är att vi bibehåller översikten av produkten och kan göra varianter och uppdateringar.

Försäljningen sker till maskintillverkare där ABMs bromsmotorer och kuggväxelmotorer och RGMs små snäckväxelmotorer ofta kombineras med våra egna produkter. Eftersom vi monterar mycket av dessa produkter har vi ett stort lager och möjlighet till snabb service även när det gäller reservdelar.

En viktig kundkategori är ventilationsbranschen där vi erbjuder ett antal specialprodukter för styrning av fläktar. Detta är produkter vi själv utvecklar och där ambitionen är att produkterna ska vara direkt anpassade till behovet. Den senaste produkten är FKP som är en produkt för behovsstyrd ventilation där alla funktioner är integrerade.

Genom ett bolag i gruppen, Fracon AB, har vi agenturen för ASAHI kullagerenheter. Det är ett omfattande program med, förutom vanliga lagerenheter, rostfria enheter och enheter för hög omgivningstemperatur.